A Student's Guide to Travelling in Ho Chi Minh City, Vietnam (Part 2)

For part one, click here.

Day 2

Bersemangat aku pagi ni bangun awal nak pergi Cu Chi Tunnel. Cu Chi Tunnel ni masuk dalam top listed place to go bila sampai di Ho Chi Minh City.  Review pon cakap patut pergi,so ,aku trylah pengalaman mcmne kt sana. So,klau tak pergi,rsa rugi gle lah. Hehe.

Perjalanan Ho Chi Minh City ke Cu Chi Tunnel mengambil masa selama 2 jam,boleh tahan juga lah jauh dia. So, semasa otw ke Cu Chi Tunnel, tour guide aku bercerita lah serba sikit pasal Ho Chi Minh ni.berapa population dia,kenapa dieorg naik motor lah apa lah tp aku tk berapa ambik port pon.mat salleh pon sama.kesian aku tgk,dia duk membebel sorang2 kat depan.haha.salah time duk bercerita pagi2 ni,semua org otak cergas lagi kan,boleh duk cter benda-benda ni.cewah,badahal aku je yg mengantuk.haha,

Sebelum sampai ke Cu Chi Tunnel, kami singgah jap kat Handicapped Handicrafts jap,tgk hasil seni orang-orang Vietnam.buat lawatan sambil belajar jap.cewahhh, actually, kat sini adalah mangsa-mangsa kekejaman ketika waktu perang.kerajaan Vietnam mencari alternative untuk membantu mereka mencari kerja dengan mengajar kraf sebagai satu cara untuk meningkatkan ekonomi dieorg.di sini,100% handmade,so,harga pon cantikk lah.aku ni bawa ciput je,mmg tk beli lah brg2 kraf ni.maklumlah,aku sedar diri,tapi serious cantik,mereka ni smua berbakat besar dan creative.mana taknya ,dah 30 tahun hadap benda2 ni,klau aku belajar benda ni pon ,aku mampu saing2 dieorg.cewahhhh

Handicapped Handicrafts

Hasil kraf di Handicapped Handicrafts

So,selepas tu kami menuju ke destinasi utama kami iaitu Cu Chi Tunnel. Sebelum sampai ke sana,tour guide meminta duit untuk masuk iaitu 90,000 Dong (lebih kurang RM 12), memang package aku exclude ticket entrance , so awal2 lagi aku dah standby duit entrance ke Cu Chi Tunnels.so,klau korang nak dtg,standby lah 90,000 Dong sbb aku tgk kebanyakkan tour exclude ticket entrance and food.so,better korang standby awal2 bagi memudahkan perjalanan.cewahhh.

Map Cu Chi Tunnels

Dari 1 point ke 1 point dan mendengar penerangan dari Tour Guide ni cara mereka hidup zaman perang,mcmne dieorg nak survive di bawah tanah,apa kegunakan mannequin atau patung yg berada di situ,ada tank perang US serta peralatan dieorg dan perangkap yg dibuat sendiri mengunakan bulu dan besi dari askar Vietnam. Aku tgk pon takut ouh,memang mind psychology perangkap askar Vietnam buat utk US ni.klau aku ada dalam situation tu,awal-awal lagi aku dah angkat bendera putih.mmg psycho do. kalau dah jenis mcm tu,sapa tk cuak bai tapi mana ada perang tk psycho yea dokk?haha

Tempat persembunyian Askar Vietnam ketika perang

Perangkap yang di gunakan oleh askar Vietnam

Perangkap yang di gunakan oleh askar Vietnam

 

Tank US

Membuat boom tangan dari rampasan boom US.

 

Meeting Askar Vietnam ketika perang

Lepas,habis pusing,kami ke padang sasar menembak. Aku ingat nak join menembak sebab tk pernah rsa merasa macam mana nak menembak tapi disebabkan kurang mampu dah berpijak di bumi yg nyata,aku mengambil keputusan tak menembak. klau aku menembak,aku rsa hari ke 5 tu mmg aku makan pasir je,maklumlah,bawak ciput je kan,kena lah tolak.banyak lagi nak guna duit nie.hehe.Kalau nak tahu, peluru yang mereka gunakan adalah peluru betul dah minimun kena beli minimum 10 biji peluru.So, sapa nak try tu,standby lah duit lebih eh,jgn jadi macam aku ni.bawak cukup2 je.hehe

Harga peluru

Tujuan utama aku ke sini , cuma nak masuk Cu Chi Tunnel tu je. Nak merasa macamne rsa org Vietnam ni duk dalam terowong,seksa jugalah kt dalam tu, untung badan ‘kecik’ mcm aku ni tak ada masalah untuk try.badahal,badan macam gajah,nak juga try kan.Cukup 100 meter je,tk larat aku kt dalam tu.tk kuat dah nak membongkok ni,maklumlah,dah tua.hehe.so,klau korang rsa tak confident nak masuk,better trylah masuk. Bukan mati pon klau masuk.hehe.Klau aku yg ‘kecik’ ni mampu masuk,korang pon boleh punyalah,yg penting confident broo.hehe.

 

Gajah pon lepas bai di terowong ni.haha

Lepas masuk ke tunnel,kami dihidangkan dengan ubi kayu. Aku memang tahu mereka akan hidangkan kita dengan hidangan ubi kayu based on review dari blog lain. Dah Selamat ada yg bawak serunding,mmg lagi berselera lah makan.ni. rsa macam nak bawak balik je makan dalam bus.mmg sedap.aku sampai tk tercakap lah time tu.bayangkan betapa nikmatnya makan ubi kayu ni.hahaha.nampak sgt aku lapar.haha

Sesi melantak Ubi Kayu.haha

 

            Selepas dah melantak ubi kayu,kami ke tempat penerangan dan melihat video untuk lebih paham keadaan semasa perang tu.memang clear lah lepas tgk video tu dan melihat suasana perang masa tu.seksa gle lah. So,sapa yang tk paham,boleh tnya untuk lebih jelas lagi.lepas tu,kami balik berangkat pulang ke Ho Chi Minh City.

communist territory.haha

 

Sampai ke Guesthouse terus berangkat pergi cari makan,maklumlah tk makan setahun kan.hehe.so,lepas semua dah kenyang,balik guesthouse utk rest. Tepat jam 9 malam,kami ke Malaysia street untuk dinner dan tgk bunga api untuk new year.perjalanan malam tu mmg lain lah , sbb rmai gle org tau.igtkan apalah,rupanya dieorg ada concert untuk sambut new year.sempat juga lah tgk dance cultural Vietnam.actually,dieorg ni macam dah campur culture sbb aku tgk majority campuran chinese. Aku tk taulah betul ke tak tp dari segi muka mmg nampak mcm chinese.lepas makan ,kami pon pusing2 ke pasar depan Ben Thanh Market.saje je nk window shopping sambil buang masa,window shopping je yg mampu ,nk beli tk mampu bai.hehe.

So,tujuan utk malam ni nk tgk bunga api,maklumlah batak sikit kt tempat org kan.hehe.mmg pack gle nk pg sna,rmai gle org nk tgk bunga api dgn concert  plus dengan motor2 yg selamba park tengah jalan.dieorg igt bapak dieorg punya jalan apa,main selamba parking kan.bertamadun lah sikit.hehe.mmg susah gle lah nak berjalan sebab terhalang oleh motor tapi kt sni 1 je aku respect walaupun padat tapi dieorg still jga kebersihan.tkdalah macam Malaysia,main buang je.bukan nak critic masyarakat Malaysia tapi ini reality.So,kita kena terima lah dengan seadanya.so,habis je firework show,terus gerak ke guesthouse .hehe.letih gle ouh,maklumlah seharian keluar.hehe.

Concert sebelum new year

New Year festival