A Student's Guide to Travelling in Ho Chi Minh City, Vietnam (Part 1)

Vietnam, plan ni kebetulan je. Actually, aku bagi suggestion kat dieorang untuk pergi Bangkok by driving kereta or naik train tapi disebabkan masalah-masalah technique and masa, so,kami tukar plan pergi Ho Chi Minh.time tu ticket okaylah,takdalah mahal and takdalah murah sangat dalam rm318. Bagi aku,ticket ni murah juga sebab beli pon last minit kan.nasib kau lah ojann, nak sangat pergi kan,badahal bukan ada duit mana pon nak pergi Vietnam. so, before gerak,aku buat lah research apa yg menarik kat Ho Chi Minh ni.

Vietnam ni sebelah Thailand. Gambar dari Google Image.

banyak blog yang aku usha just nak dapat info pasal attraction and makanan halal kt Vietnam ni.so,lepas tu, bookkan guesthouse dgn budget yg paling ciput ni.kteorg dapat 1 kepala dalam RM118 untuk 6 hari 5 malam,okay lah tu.nk murah lagi mana nak dapat.ni first time aku book guesthouse and stay,selalunya aku book tapi stay tempat lain.maklumlah booking.com ada certain tak payah credit card so, buat macam sendiri punya lah sebab kalau tak datang bukan ada effect pon kat kita.hehe.so,aku punya budget kat sana rm600.aku tukar ke USD dalam rm200,Dong pon RM200 and ringgit RM200.sebab banyak blog aku baca suruh standby ketiga ketiga currency ni.sebab ada certain tempat yang tak gunakan Dong sebab currency Vietnam rendah.so,penjual kat sana lebih prefer RM or USD.

Rupa duit Dong. Gambar dari Ebay.

Ticket flight AirAsia: RM 318.                                                       

96 Bui Vien guesthouse 6D5N: RM 118.

RM to USD:RM 200 to  54 USD.

RM to Dong: RM 200 to 1,200,000 Dong.

Day 1

            So,perjalanan dari KL-HCM mengambil masa 2jam.flight aku pukul 7.30 pagi tapi pukul 530 aku dah terpacak kat KLIA 2 bukan sebab excited nak pergi tapi takut lah kalau ada masalahkan kt sana nanti.maklumlah muka penjenayah.haha.badahal takut rushing je kalau smpai lambat. atleast aku boleh breakfast dlu,nnti dalam flight takdalah perut ni lapar tengok orang makan,maklumlah aku ni cepat lapar.haha.so,kami sampai kat sana around 9pagi waktu sana.kalau korang nak tau,waktu sana tolak sejam(-1) dari waktu Malaysia. Sama macam di pulau jawa dan Thailand.aku tau pon dua Negara ni je sebab tak mampu travel jauh-jauh macam orang lain.maklumlah tak kaya macam dieorang.hehe.

Lapangan terbang Ho Chi Minh. Gambar dari HoChiMinhCityAirport.com

so,aku smpai pukul 9pagi waktu sana,pergi kat imigresen dieorang.jangan terkejut kalau dieorang tak senyum kalau cakap thank you,mungkin sebab dieorg ni tak breakfast lagi ataupon tak boleh terima kekalahan bola AFF.haha.okay,sampai terus usha teksi VINASUN.pehhh,mahal gle kalau nak sampai ke hotel kiteorg dalam 40USD.last-last Tanya teksi lain, price dia dalam 200,000 Dong je ke guesthouse aku ni.nama teksi tu MAHLINH group.warna cab tu hijau.so,sebelum naik,baik tunjukkan gambar tempat korang menginap sebab orang Vietnam tak tau cakap English,so susah kalau nk communicate dengan dieorang.

Teksi VINASUN yang penuh bergaya tapi mahal. Gambar dari xotours.vn

ada second option kalau korang nak naik bus tapi kena berjalan ke luar airport,tapi bus tu terus ke Ben Thanh Market.so,korang boleh menapak lah ke area backpackers around 10minit je.kat sini area backpacker kat district 1 atau Bui Vien jalan paling ramai penghuni backpackers.banyak guesthouse korang boleh choose kat sini.guesthouse aku pon kat area Bui Vien ni.so,sampai guesthouse terus check in and rest.Bui Vien terkenal dengan "backpackers".

Bui Vien aka Backpackers Street. Gambar dari TripAdvisor.com

then dalam pukul 12 terus pergi lunch kat jalan Nguyen An Ninh atau Malaysia street.betul-betul dekat dengan Ben Thanh Market.kat sini lebih popular Malaysia street sebab kat sni korang akan Nampak ramai penghuni Malaysia kat street ni dan jalan terkejut kalau orang Vietnam boleh cakap melayu.ada yang fasih macam dah lama duduk Malaysia.kat area ni banyak pilihan kedai halal tapi harganya mahal lah sikit.1 food tu dalam 50,000 Dong.average air pulak dalam 20,000 Dong.kalau kat Vietnam korang kena try air kopi dia.memang terbaik gle lah.kat Vietnam memang popular dengan kopi,so,kalau tak try memang rugi gle lah. 

Malaysia Street atau Nguyen An Ninh street. Gambar kamera sendiri.

Nasi goreng seafood from Malaysia Street.

Kopi Vietnam.. perghhh. Gambar dari kamera sendiri.

So,lepas lunch aku pergi melawat War Memmants Museum atau bảo tàng chứng tích chiến tranh ,harga teksi dari Ben Thanh Market ke sana dalam 5USD. Actually,jarak ke War Memmants Museum dalam 1.2 KM je.takdalah jauh pon tapi disebabkan tak tau jalan,aku memilih untuk menaiki teksi.ticket untuk masuk ke museum ni dalam 15,000 dong.actually,kat museum banyak kisah penderitaan zaman peperangan US dengan Vietnam.

War Memmants Museum atau bảo tàng chứng tích chiến tranh.  Gambar kamera sendiri.

after that,aku berjalan ke Palace atau Dinh Độc Lập tapi aku tak masuk dalam sebab dah nak malam.kalau nak masuk harganya 30,000 dong je dapat lah tgk whitehouse Saigon dengan lebih dekat.kalau berjalanan kaki lebih kurang 8minit atau 700meter je.takdalah jauh dari tempat war tu.so,bagi aku baik berjalan je.boleh tengok pemandangan.pemandangan celah mana lah kat ho chi minh ni kan.tgk kesesakan lalu lintas je la.

Palace atau Whitehouse Of Saigon

Dari Palace ke Ben Thanh Market around 900meter atau 12minit je berjalan.takdalah jauh kan.lepas makan,aku singgah tengok pasar malam kat Ben Thanh Market ni,harganya kat pasar ni boleh tahan mahal juga sebab system kat sini kena tawar menawar sampai harga yang kita nak.so,kalau korang nak barang tu,just try kurangkan sampai separuh dari harga yang dieorg buka.masa otw nak balik tu,aku trylah survey tempat untuk pergi chi tunnels.last-last jumpa satu tour 90,000 Dong for half day tour tapi exclude food and entrance.so,aku sapu jelah sebab aku rasa tour tempat ni antara yang termurah compare tour kat tempat lain.

Ben Thanh Market. Gambar kamera sendiri.

 

--

Fauzan is currently interning for YouthUnited.MY.